Menu regionalne

Restauracja z tradycją...

Z miłości do gór i podhalańskiej kultury powstała restauracja Małe Zakopane.

Nasze dania są mieszanką Tradycyjnej Góralskiej kuchni oraz kuchni polskiej. Wszystkie dania są przygotowywane na bieżąco ze świeżych produktów oraz oryginalnych serów z Podhala. Zachwyci Państwa nie tylko nasza wspaniała kuchnia, ale również oryginalne zakopiańskie wykończenie restauracji, stworzone przez rodowitych górali.

Góralskie śniadania

Oferta śniadaniowa dostępna od września 2016

Góralskie śniadania

Tuż po wakacjach, od września stratujemy z ofertą góralskich śniadań, gdzie serwowane będą kolejne specjały kuchni podhalańskiej.

W kuchni góralskiej najważniejszym posiłkiem było śniadanie. Najczęściej gospodyni przygotowała nań tradycyjną bryjkę .

Bryjkę przygotowywano zazwyczaj z mąki bądź kaszy. Bryjkę podawano do stołu zawsze w ten sam sposób- na głęboką miskę glinianą wylewano niezbyt grubą warstwę bryjki w której środku robiono wgłębienie, w które wkładano stopiony tłuszcz- stopioną słoninę badź masło. Bryjkę jedzono drewnianymi łyżkami.

Przysmaki gór

Przysmaki kuchni podhalańskiej ...

Trudno wyobrazić sobie kuchnię góralską bez oscypka. Tradycyjny sposób wyrobu tego słonego wędzonego sera jest przekazywany w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Mleko ze skopków zlewane jest przez lniane płótno do drewnianej kadzi zwanej pucierą. Następnie dodaje się do niego klog, czyli sproszkowaną podpuszczkę. To ona sprawia, że z mleka powstaje masa serowa, którą następnie odciska się i formuje. Podczas odciskania ser zanurzany jest w gorącej wodzie. Po uformowaniu moczy się go przez dobę w solance, czyli „rosole”. Następnie sery leżakują w bacówce i są wędzone.

Oscypek

Twardy wędzony ser przygotowywany z mleka owczego, charakterystyczny dla polskich gór, szczególnie Podhala.

Moskol

Placki pieczone na blasze, potrawa regionalnej kuchni podhalańskiej. W kuchni góralskiej moskole na kuchennej blasze powszechnie pieczone były do lat 60.

Bundz

Ser z mleka owczego. Walory smakowe buncu nie są stałe. Najsmaczniejszy jest bunc z wiosennego wypasu owiec, z maja, ma nawet swoją zwyczajową nazwę: bunc majowy. Jeszcze do nocy św. Jana tradycyjnie uważany jest za przysmak.

Bryndza

Miękki podpuszczkowy ser produkowany z owczego mleka, w Polsce, Rumunii, Rosji, Austrii, Czechach oraz na Słowacji i Ukrainie.

Gróle

Zapiekane z masłem czosnkowym.  Przez miejscowych zwane „marszczonymi” lub „bryzganymi” grulami, czyli ziemniakami, kartoflami lub pyrami.

Grillowany oscypek

Konfitura z suszonej śliwki, chrupiący boczek

Dania regionalne

Nasze specjały

Pieczony kotlet z dzika

Marynowany w śliwowicy i miodzie, pęczotto z burakami i bryndzą, ciemny sos jałowcowy

Sałatka Gaździny

Mieszane sałaty, ser bundz (60 g), pomidory malinowe, szparagi, truskawki (sezonowo)

Sznycel wieprzowy

Sznycel wieprzowy z jajkiem sadzonym, młoda kapusta z prażonym boczkiem  

Gróle

Zapiekane z masłem czosnkowym.  Przez miejscowych zwane „marszczonymi” lub „bryzganymi” grulami, czyli ziemniakami, kartoflami lub pyrami.

Sałatka cezar

Z kurczakiem i oscypkiem

Grillowany oscypek

Konfitura z suszonej śliwki, chrupiący boczek

Kontakt z managerem

Jeśli potrzebujesz zrobić rezerwację sali bankietowej lub stolika na wieczorną kolację skontaktuj się ze mną.
Zorganizujemy wesela, bankiety oraz koktajle indywidualnie dopasowane do Twoich potrzeb.
Zapraszam do kontaktu.

Obsługa Restauracji

Restauracja Małe Zakopane

+48 572 226 482

restauracja@malezakopane.pl

Na swoich stronach wykorzystujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach statystycznych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close